MİSYON – VİZYON
Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.
Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere önayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak en temel vizyonudur.
TARİHÇE
Elektrik Programı, 1983–1984 öğretim yılında açılmıştır. 1987 yılında YÖK/Dünya Bankası II. Endüstriyel Eğitim Projesi’ne dahil olmuş ve 1990 yılından itibaren atelye ve laboratuvarları donatılmıştır. METEB kapsamında 2002 yılından itibaren sınavsız dikey geçişle öğrenci almaya başlanmıştır. 2002–2003 ‘den itibaren II. Öğretimde eğitime başladı ve halen devam etmektedir.
AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)
Elektrik ve Enerji Bölümü bünyesinde yer alan Elektrik Programı, elektrik makineleri, güç sistemleri ve elektrik kontrol sistemleri alanında uzmanlaşmış, yenilikçi bilgi ve becerilerle donanımlı, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.
EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ
Bölümümüz 2 yıllık eğitim veren Elektrik ve İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi önlisans programlarından oluşmaktadır. 1.Öğretim ve 2.Öğretim olmak üzere iki farklı örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler elektrik laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.
FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ
Elektrik Programı, YÖK / Dünya Bankası tarafından atölye ve laboratuvarları ile donatılmış olup; elektrik üretim, iletim, dağıtım, kontrol ve güvenlik ile ilgili deneylerin yapılabileceği makine ve ölçü aletleri ile uygulamalar yapılabilmektedir. Okulumuzdaki elektrik makineleri, güç sistemleri ve kumanda-kontrol laboratuvarlarında yeterli nitelikleri kazandıracak uygulamalı eğitim yapılabilecek gerekli donanım mevcuttur.
Programa ait ve diğer teknik programlarla ortak kullanılan 4 adet laboratuvar bulunmaktadır.
1. Elektrik Makineleri ve Kumanda Atelyesi: Elektromekanik Kumanda Sistemleri, Programlanabilir Denetleyiciler, Sarım Tekniği, Elektrik Enerjisi Üretimi, İletimi ve Dağıtımı dersleri için; ders içinde tanımlanan deneylerin yapılabileceği deney cihazlarıyla bulunmaktadır.
2. Elektrik Makineleri ve Güç Sistemleri Laboratuarı: Elektrik Makineleri, Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Güç Elektroniği dersleri içinde kullanılmak üzere deney cihazları bulunmaktadır.
3. Temel Fen Bilimleri Laboratuarı: Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Mühendislik Bilimi I, Mühendislik Bilimi II, Makine Bilimi ve Elemanları, Makine Tasarımı dersleri için; ders içinde tanımlanan deneylerin yapılabileceği deney cihazlarıyla çalışılmaktadır.
4. Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım Laboratuarı: Bilgisayar -I, II, Bilgisayar Destekli Tasarım-I, II (Paket Program), Programlanabilir Denetleyiciler dersi için bilgisayar ve yazılım programı ile desteklenmektedir.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Elektrik Programından mezun olanlar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:
· Elektrik Mühendisliği
· Elektrik Öğretmenliği
· Elektrik-Elektronik Mühendisliği
· Elektronik Mühendisliği
· Elektronik Öğretmenliği
· Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
· Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
· Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
· Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
· Enerji Öğretmenliği
· Fizik
· Kontrol Öğretmenliği
· Telekomünikasyon Mühendisliği
· Telekomünikasyon Öğretmenliği
· Uçak Elektrik-Elektronik
MEZUNLARIN İSTİHTAM OLANAKLARI
Elektrik Programı mezunlarımıza “Elektrik Teknikeri” unvanı verilmekte olup; elektrik santralleri, trafo merkezleri, TEAŞ VE TEDAŞ gibi kurumların yanı sıra fabrikaların elektrik arıza-bakım gibi kısımlarında istihdamları mümkün olmaktadır.
Serbest çalışan mezunlarımıza; 2. grup Fen adamı olarak, bağlantı gücü 30 kW ’a kadar iç tesisat plan- proje hazırlama ve imzalama yetkisi verilir. Bağlantı gücü 125 KW – 400V. ‘a kadar elektrik iç tesislerinin yapım işleri ve 35 kV dahil bağlantı gücü 1000 kW ‘a kadar tesislerin işletme-bakım işlerini yapabilme yetkileri de verilmektedir.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.
AKADEMİK LİSTE
Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Serap AKDEMİR